Czarna porzeczka w kuchni – co można z niej zrobić? 

Czarna porzeczka jest owocem chętnie wykorzystywanym w kuchni, do robienia soków oraz przetworów, zwłaszcza że wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. W czarnej porzeczce znajdują się cenne witaminy: A, C, B1, B2, B3 oraz B6. To również cenne źródło flawonoidów, kwasów tłuszczowych, soli mineralnych oraz olejków eterycznych. Ze względu na to, że sok z czarnej porzeczki zawiera sporo potasu, zaleca się go pić w celu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo czarna porzeczka wzmacnia pracę serca oraz uszczelnia naczynia krwionośne. 

Czarna porzeczka a zdrowie 

Owoce czarnej porzeczki mają sporą zawartość witaminy C, wobec czego wspomagają leczenie przeziębienia oraz różnych infekcji. Czarna porzeczka poprawia ogólną odporność organizmu, w związku z czym warto ją zastosować w trakcie choroby, ponieważ zatrzyma ona rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów. 

Inne korzyści dla zdrowia, wynikające z zażywania czarnej porzeczki to: 

  • zahamowanie zaparć z uwagi na sporą zawartość błonnika,
  • zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych między innymi za rozwijanie się chorób nowotworowych,
  • zapobieganie anemii z uwagi na dużą zawartość żelaza,
  • ochrona oczu wynikająca z zawartości antocyjanów,
  • pomoc w zwalczaniu infekcji układu moczowego,
  • zastosowanie w diecie odchudzającej,
  • wspomaganie leczenia atopowego zapalenia skóry.

Czarna porzeczka bardzo dobrze wpływa na kondycję tkanki skórnej, nawilżając ją oraz zapobiegając jej przedwczesnemu starzeniu się. Ma ona również działanie oczyszczające
i łagodzi podrażnienia. 

Czarna porzeczka w kuchni 

Czarną porzeczkę można wobec tego zastosować zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Dla wielu osób czarna porzeczka kojarzy się zwłaszcza zaś z wykorzystaniem w kuchni. Ten owoc deserowy jest bardzo często dodatkiem do: gofrów, naleśników, deserów i ciast. Z owoców czarnej porzeczki można zrobić przetwory takie jak: soki, dżemy, musy, nalewki oraz wina. Zastosowanie  porzeczki w kuchni jest wszechstronne, ponieważ można ją zarówno mrozić, gotować, smażyć, jak i stosować na świeżo. 

Spożywanie czarnej porzeczki jest tylko niezalecane przy takich schorzeniach jak:

  • nadkwasota żołądka,
  • zakrzepowe zapalenie żył,
  • zapalenie wątroby.

Ponadto ze spożywaniem oraz stosowaniem preparatów z czarną porzeczką powinny się powstrzymać osoby, które podejrzewają u siebie wystąpienie reakcji alergicznej.  

Dietetycy polecają wiele przepisów, z wykorzystaniem których można przygotować dania z porzeczek. Warto więc dobrać coś pod swoje kubki smakowe. Okazuje się, że będzie to korzystne zarówno dla zdrowia, jak i dla urody. 

Dodaj komentarz