Fit Apetit.

Postaw na pyszne posiłki, które przygotowujemy z pasją i starannością!

Standard

Veggie

Vegetarian

Slimfit

No Fish

Low Carb

Dairy Free

Perfect Match

Dla mam karmiących

Gluten&Dairy Free

Dla kobiet
w ciązy

Keto Power

Pescovegetarian

Catering w Sosnowcu – jaka dieta dla osób zmagających się z anemią? 

Sosnowiec jest miasem w województwie śląskim, ulokowanym w centralnej części Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego. To największe pod względem ludności miasto Zagłębia Dąbrowskiego, które zamieszkuje około 189 178 osób. Kiedyś Sosnowiec był znany wyłącznie jako miasto przemysłowe, aczkolwiek teraz rozwija się tutaj wiele innych biznesów. Na przykład, pojawiają się firmy, które proponują cateringi żywieniowe. Dlatego, gdy ktoś chce wypróbować opcję taką jak dieta pudełkowa w Sosnowcu, to nie będzie mieć problemu z odszukaniem cateringu spełniającego te oczekiwania. 

Catering dietetyczny w Sosnowcu – z jakiej diety przy anemii korzystać? 

Anemia to inaczej niedokrwistość, czyli stan objawiający się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny i hematokrytu, poniżej wartości przyjętych za normę dla danej płci i konkretnego wieku. Najczęściej anemia pojawia się, gdy dana osoba zmaga się z niedoborami żelaza, niedoborem witaminy B12, albo niedoborem kwasu foliowego. Niektóre choroby również odpowiadają za pojawienie się anemii. Dlatego tak istotne jest to, aby nie tylko zadbać o leczenie farmakologiczne, polegające zwykle na suplementacji określonych witamin, ale również o to, by wdrożyć odpowiednią dietę. W mieście Sosnowiec catering dietetyczny również może być przygotowany dla takich osób i co najważniejsze, w pierwszej kolejności będą one skonsultowane z dietetykiem, aby dobrać dla nich spersonalizowane menu. Konkretna dieta w Sosnowcu przygotowana przez specjalistów od żywienia, którzy wiedzą sporo o chorobach będzie służyła chorym na anemię. Pozwoli im uzupełnić powstałe braki oraz sprawi, że nie będzie dochodziło do kolejnych. 

Catering do domu w Sosnowcu – dieta bogata w żelazo

Przede wszystkim,  dieta pudełkowa dla osób cierpiących na anemię będzie dietą bazującą na produktach bogatych w żelazo. W jedzeniu wyróżnia się dwa rodzaje żelaza: hemowe, pochodzenia zwierzęcego, które jest lepiej wchłaniane oraz niehemowe, pochodzenia roślinnego, którego przyswajalność jest nieco mniejsza. Dieta anemików powinna uwzględniać optymalną ilość żelaza, a także ograniczać produkty i potrawy mogące utrudniać wchłanianie żelaza z pożywienia. 

Dietetycy z fit catering w Sosnowcu wskazują zamawiającym, że składniki poprawiające wchłanianie żelaza to: 

  • witamina C: kiszonki, pomidory, brokuły, brukselki, chrzan, jarmuż, papryka czerwona i zielona, natka pietruszki, szpinak, kalafior, kalarepa, czarne porzeczki, aronia, truskawki, poziomki, kiwi, cytryny, grejpfruty, pomarańcze
  • witamina A: marchew, pomidory, papryka, mleko, jajka, wątróbka
  • mięso: dostarczające dobrze wchłaniane przez organizm żelazo hemowe oraz poprawiające absorpcję formy niehemowej
  • kwasy organiczne: kwas mlekowy znajdujący się w kiszonkach, kwas foliowy obecny w zielonych warzywach liściastych, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy obecny w śliwkach, jabłkach i w brzoskwiniach

Jadłospis opracowany dla osób zmagających się z anemią powinien być idealnym uzupełnieniem suplementacji. Źródłami żelaza hemowego są głównie: 

  • podroby: wątróbka, nerki, serca
  • mięso i przetwory mięsne: wołowina, cielęcina, baranina, gęś, kaczka, królik, wędliny podrobowe takie jak kaszanka, pasztet, pasztetowa
  • ryby
  • drób. 

Źródła żelaza niehemowego to z kolei: 

  • pełne ziarna zbóż: mąka, chleb z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, otręby pszenne, otręby ryżowe, zarodki pszenne
  • warzywa zielone: szpinak, pietruszka, szczypiorek, szczaw, brukselka
  • buraki
  • botwina
  • suszone owoce i warzywa
  • owoce: porzeczki czarne, porzeczki białe, porzeczki czerwone, poziomki, maliny, awokado
  • orzechy

Catering pudełkowy w Sosnowcu będzie wobec tego każdego dnia dostarczany do osoby zamawiającej z anemią w wersji z posiłkami bogatymi w żelazo. Jeżeli zaś anemia będzie wynikała z niedoborów kwasu foliowego, to eksperci zadbają o to, by w codziennym menu chorych znalazły się foliany, których źródłami w diecie są: 

  • drożdże
  • nabiał
  • produkty zbożowe pełnoziarniste
  • mięso
  • warzywa liściaste
  • pomidory
  • buraki
  • nasiona roślin strączkowych: groch, ciecierzyca, soczewica, fasola, soja
  • owoce
  • nasiona słonecznika
  • orzechy.

 

Aplikacja mobilna
Wybór należy do Ciebie FitChoice

Możliwość samodzielnego wyboru dań

Możliwość oceniania
posiłków

Funkcja zaproś znajomych z kodem rabatowym

Zmiany adresów i terminów dostaw

Gdzie dowozimy?

Ponad 1400 lokalizacji w Polsce

Dajemy Państwu możliwość sprawdzenia, w które miejsca dostarczamy nasze zestawy.
Kalkulator bmi
Kalkulator kalorii