Twaróg  w diecie pudełkowej

Ze względu na swoje właściwości odżywcze oraz szerokie zastosowanie, twaróg jest cennym składnikiem diety pudełkowej. Idealnie komponuje się z pieczywem, omletami i naleśnikami. To też ważny składnik zdrowych deserów w cateringu dietetycznym. Jakie korzyści może przynieść jego regularne spożycie? Czytaj dalej, a dowiesz się najważniejszych informacji o twarogu.

wartości odżywcze twarogu w diecie pudełkowej

Jakie są wartości odżywcze twarogu w diecie pudełkowej?

Twaróg to przede wszystkim źródło pełnowartościowego, lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka, ważnego składnika energetycznego i budulcowego organizm. W niewielkich ilościach dostarcza też węglowodanów i tłuszczu, ale za to sporo składników mineralnych, w tym wapnia (niezbędny dla zdrowych kości i zębów), fosforu (dobroczynnie wpływa na pracę mózgu), magnezu (odpowiedzialnego między innymi za regulację funkcjonowania układu nerwowego) i potasu (regulującego gospodarkę wodno-elektrolitową i ciśnienie krwi). Twaróg zawiera także witaminy z grupy B (wspierające metabolizm energetyczny), witaminę A (pomaga utrzymać dobry wzrok i poprawia stan skóry) i witaminę D (zapobiega krzywicy u dzieci i osteoporozie u dorosłych).

100 g twaróg wartości odżywcze ma następujące:

  • 12,5 g białka,
  • 2,5 g tłuszczu,
  • 1,3 g węglowodanów,
  • 149 mg wapnia,
  • 126 mg fosforu,
  • 155 mg potasu,
  • 20 mg magnezu,
  • 0,3 mg witaminy B2.

korzyści jedzenia twarogu w diecie pudełkowej

Czy twaróg jest zdrowy? Korzyści jedzenia na diecie pudełkowej

Regularne spożywanie twarogu na diecie pudełkowej może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim, twaróg białko dostarcza, którego potrzebuje nasz organizm do budowy i regeneracji tkanek. Nie sposób pominąć też składników odżywczych, które pomagają nam dbać o zdrowie kości i zęby. Twaróg na diecie pudełkowej może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu trawienia, bo zawarte w nim probiotyki wspomagają trawienie i poprawiają stan mikroflory jelitowej, czy pomóc w utrzymaniu optymalnego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo ser biały może zmniejszyć ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Umiar w jego jedzeniu ma jednak kluczowe znaczenie, ponieważ nadmierne spożycie twarogu może przyczyniać się do problemów zdrowotnych. Ten produkty może być trudny do strawienia dla osób z nadwrażliwością na laktozę. Za duża ilość twarogu w diecie doprowadzić do wzrostu  poziomu cholesterolu we krwi i chorób serca. Na diecie pudełkowej eksperci dbają o optymalną podaż wszystkich produktów, biorąc pod uwagę indywidualne preferencje klientów i ich stan zdrowia, więc nie musimy obawiać się konsekwencji nadmiernego spożycia twarogu.