Nie da się zaprzeczyć, że istnieją pewne naturalne produkty, które w naturalny sposób budują dziecięcą odporność. Są to zwłaszcza naturalne produkty pochodzenia pszczelego, stanowiace bogate źródło witamin, mikroelementów oraz związków zwalczających drobnoustroje chorobotwórcze.
Wyroby pszczele a dziecięca odporność
Miód można podawać dzieciom powyżej 1. roku życia. Eksperci nie zalecają tego wcześniej, ponieważ może to u dzieci wywołać alergię. U dzieci starszych dobroczynne właściwości miodu budują odporność. Ponadto miód może stać się zamiennikiem słodyczy.
Dzieciom można też podać pierzgę, czyli przetworzony przez pszczoły pyłek, w którym znajduje się sporo enzymów, witamin, biopierwiastków, kwasów organicznych oraz aminokwasów. Pyłek pszczeli rekomendowany jest podczas ogólnego osłabienia organizmu, na przykład, po ukończonym leczeniu antybiotykiem. Rodzice mogą go także podawać jako naturalny środek uzupełniający, gdy u dziecka stwierdzona jest anemia lub wykryto problemy ze strony układu pokarmowego. Dzieciom podaje się także propolis, ponieważ zwiększa wyraźnie ilość przeciwciał wytworzonych w organizmie.
Probiotyki oraz prebiotyki dla dzieci – które wybrać wśród naturalnych?
Probiotyki są to mikroorganizmy naturalnie umiejscowione we florze jelitowej człowieka, wyznaczając tam naturalną barierę ochronną dla organizmu. U często chorujących dzieci podawanie probiotyków jest priorytetem. Odpowiednie szczepy bakterii zamieszkujące w układzie pokarmowym ochraniają organizm przed przedostaniem się do niego ciał obcych.
Probiotyki znajdują się w takich propozycjach żywieniowych jak: kiszonek
- zakwas buraczany,
- chleb na zakwasie,
- kefir,
- maślanka,
- jogurty naturalne.
Prebiotyki z kolei to składniki nieulegające trawieniu, które są wprowadzane do organizmu, żeby pobudzić florę bakteryjną do rozwoju. Najbardziej znanym wśród nich jest
beta – glukan, który można znaleźć w:
- zbożach,
- otrębach owsianych,
- boczniakach,
- kukurydzy,
- ryżu.
Spożywanie beta-glukanu zalecane jest wtedy, gdy ogólna odporność jest obniżona, ponieważ aktywuje on do wzrostu komórki budujące układ immunologiczny.
Co poza jedzeniem wzmacnia odporność dziecka?
Poza jedzeniem odporność dziecka wzmacnia również ruch na świeżym powietrzu, pozwalający na:
- zwiększenie przepływu krwi przez tkanki, umożliwiające docieranie do nich większej ilości komórek odpornościowych wraz z przeciwciałami,
- podwyższenie temperatury ciała,
- przyspieszenie procesu metabolizmu.
Dlatego dzieci, które zmagają się często z chorobami układu oddechowego, powinny jak najwięcej czasu spędzać w takim otoczeniu, które nie generuje brudu.
U dzieci z obniżoną pracą układu odpornościowego wyjątkową uwagę należy zwracać na higienę osobistą. U najmłodszych należy utrwalić nawyk mycia rąk od razu po przyjściu do domu, po skorzystaniu z toalety oraz przed zjedzeniem posiłku. Rodzice mają również obowiązek zapewnić dzieciom regularny sen, regenerujący organizm. Warto mieć świadomość, że dopiero około 12. roku życia układ immunologiczny u dzieci zyskuje zdolność do lepszego poradzenia sobie z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Należy więc wcześniej samodzielnie zatroszczyć się o wzmacnianie odporności poprzez witaminy i dietę dopasowane do potrzeb żywieniowych pociech.