Masło na diecie pudełkowej – czy jest zdrowym wyborem?

Masło idealnie sprawdza się do smarowania pieczywa, wypieków i jako dodatek do wielu dań, ale wiele pytań budzi jego zastosowanie w diecie pudełkowej pod kątem zdrowotnym. Czy jest to dobry wybór? Ile kalorii ma masło i jakie są jego wartości odżywcze?

ile kcal ma masło w diecie pudełkowej

Ile kcal ma masło w diecie pudełkowej?

100 g masła zawiera około 717 kcal, co oznacza, że jedna łyżka masła o wadze 14 g będzie mieć około 100 kcal. Masło jest zatem produktem o wysokiej kaloryczności i jego spożycie powinny ograniczyć osoby, które chcą zredukować tkankę tłuszczową z cateringiem dietetycznym. Warto jednak zauważyć, że ilość kalorii może różnić się w zależności od marki i rodzaju masła. Oczywiście w cateringu dietetycznym zawsze możemy liczyć na dostęp do jakościowych artykułów żywieniowych, w tym również do dobrego masła, które w połączeniu z innymi produktami, zapewni szereg korzyści zdrowotnych dla organizmu.

wartości odżywcze masła w diecie pudełkowej

Wartości odżywcze masła w diecie pudełkowej

Masło jest produktem bogatym w tłuszcze, które stanowią około 80% jego składu. Zawiera przy tym niewielkie ilości białka i węglowodanów. Warto też wspomnieć o obecności witaminy D, która wspiera budowę kości (u dzieci wpływa na rozwój szkieletu i chroni przed krzywicą, u dorosłych zapobiega osteoporozie) i witaminy A, która wspiera funkcjonowanie skóry i prawidłowy wzrok. W maśle znajdziemy też takie minerały jak wapń (ważny dla zdrowych kości i zębów) i fosfor (wpływa dobroczynnie na pracę mózgu).

100 gramów masla zawiera:

  • 81 g tłuszczu,
  • 0,9 g białka,
  • 0,6 g węglowodanów,
  • 684 mcg witaminy A,
  • 1,7 mcg witaminy D,
  • 24 mg wapnia,
  • 20 mg fosforu.

czy masło jest zdrowe

Czy masło jest zdrowym elementem diety pudełkowej?

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, można uznać, że masło nie jest zdrowym dodatkiem do diety pudełkowej. Jednak, jak każdy produkt spożywczy, masło też może być spożywane w umiarkowanych ilościach i stanowić element zrównoważonego jadłospisu w cateringu dietetycznym. Nie zapominajmy też, że firmy cateringowe mogą zaoferować nam alternatywy dla tego produktu, w tym na przykład margarynę, oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, i jest to dobry pomysł, gdy chcemy zmniejszyć ilość kalorii spożywanych na diecie.