Smalec od wieków gości w polskiej kuchni, ale jego wykorzystanie w codziennej diecie od dawna budzi wątpliwości pod kątem zdrowotnym, zwłaszcza w diety pudełkowej. Czy słusznie? Czy smalec jest zdrowy i jego obecność w diecie pudełkowej zapewnia korzyści dla naszego organizmu?
Co to jest smalec?
Smalec to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, głównie powstaje z mięsa wieprzowego, ale na popularności zyskuje też smalec z dzika o cenniejszych właściwościach leczniczych. Do jego produkcji wykorzystuje się różne części świni z wysoką zawartości tkanki tłuszczowej. W zależności od miejsca pochodzenia tłuszczu smalec może mieć zupełnie inną jakość. Najlepszy jest produkt pozyskiwany z tłuszczu trzewnego, który ma też neutralny smak i idealnie sprawdza się w piekarnictwie, czy cukiernictwie. Szczególną uwagę musimy zwrócić na smalec ze sklepowych półek, bo często w jego składzie są emulgatory, przeciwutleniacze i substancje wybielające. W cateringu dietetycznym smalec pochodzi tylko od najlepszych dostawców lub jest przygotowywany samodzielnie przez doświadczonych kucharzy. Dzięki temu jest świetnym dodatkiem do kanapek z ogórkiem kiszonym, pieczeni i pasztetów.
Jakie smalec ma wartości odżywcze w diecie pudełkowej?
W składzie smalcu znajdują się jednonienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe, więc to dobre źródło energii dla naszego organizmu. Łyżka smalcu o wadze około 12 g odpowiada 24% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. W smalcu nie ma węglowodanów, białka i błonnika, ale za to znajdziemy kwas stearynowy, kwas linolowy i kwas palmitynowy, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, dieta pudełkowa uwzględniająca smalec jest źródłem wielu witamin, w tym:
- witaminy A – wpływa korzystnie na wzrok i skórę
- witaminy D – korzystnie wpływa na stan zębów i kości,
- witaminy E – działa na układ odpornościowy i procesy metaboliczne,
- witaminy K – zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi i zwiększa mineralizację kości,
- witamin z grupy B – wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wytwarzanie czerwonych krwinek.
W 100 g smalcu wartości odżywcze są następujące:
- 0 g białka,
- 100 g tłuszczu,
- 0 g węglowodanów,
- 95 mg cholesterolu,
- 2,5 µg witaminy D.
Czy dieta pudełkowa ze smalcem jest zdrowa?
Smalec ma wiele korzyści zdrowotnych, więc jest dobrym dodatkiem do diety pudełkowej, ale pod warunkiem, że jest spożywany w rozsądnych ilościach, bo jest to produkt wysokokaloryczny. Jego umiarkowane spożycie może poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego i krążenia, a także ograniczyć ryzyko występowania poważnych schorzeń serca i sprawić, że łatwiej będziemy radzić sobie z infekcjami. Dodatkowe korzyści z jedzenia smalcu na diecie pudełkowej to lepszy stan skóry, poprawa funkcjonowania układu nerwowego i większa energia. Należy przy tym pamiętać, że samo spożywanie smalcu nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. W cateringu dietetycznym eksperci dbają o to, by jadłospis był pełnowartościowy, smaczny i zdrowy, a przy tym zgodny z indywidualnymi potrzebami naszego organizmu.