Czy kobiety w ciąży mogą stosować dietę wegańską?

Ciąża to szczególny czas w życiu kobiety, dlatego każda z nich chce przeżyć go jak najlepiej, dbając zarówno o siebie, jak i o swoje dziecko. Niektóre mimo iż spodziewają się dziecka, cały czas są na diecie wegańskiej. Budzi to duże oburzenie wśród osób, które nie wyobrażają sobie życia bez produktów mięsnych i pochodzących od zwierząt. Przeciwne tej diecie są między innymi babcie. Zatem jaka jest prawda, czy dieta wegańska stosowana przez kobiety w ciąży jest bezpieczna?

bezpieczny weganizm w ciąży

Ciąża a dieta wegańska – czy to bezpieczne?

Specjaliści ds. żywienia dowiedli, że dieta wegańska, jeżeli tylko jest prawidłowo zbilansowana, jest zdrowa i bezpieczna na każdym etapie życia. Dotyczy to także kobiet spodziewających się dziecka. Zatem ciąża nie jest przeciwwskazaniem, tym bardziej, jeżeli kobieta już wcześniej odżywiała się w ten sposób.

By kobieta będąc w ciąży odczuwała jedynie korzyści płynące ze stosowania diety wegańskiej, musi zadbać o dostęp do prawidłowo zbilansowanych posiłków. Posiłki te muszą być przyrządzane z użyciem tylko wysokiej jakości, najlepiej naturalnych składników. W diecie kobiety spodziewającej się dziecka równie ważna jest różnorodność, która chroni przed niedoborem cennych witamin i minerałów.

Dla zwiększenia bezpieczeństwa kobiety oraz jej jeszcze nienarodzonego dziecka zaleca się suplementację. Bardzo ważny jest bez wątpienia kwas foliowy, który powinno się stosować już przed zajściem w ciążę. Ma on ogromne duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. To jednak nie wszystko.

Bardzo ważna u kobiet na diecie wegańskiej jest suplementacja witaminy B12. Właściwie dotyczy to nie tylko ciężarnych. Jak wiadomo, występuje wyłącznie w produktach zwierzęcych. Dlatego suplementacja w tym przypadku jest jedynym sposobem na dostarczenie do organizmu tej cennej witaminy. Równie ważna jest witamina D, w którą można wzbogacić organizm na różne sposoby. Kobiety w ciąży na diecie wegańskiej muszą pamiętać o suplementacji żelaza, kwasu DHA i kwasów omega-3.

Właściwa suplementacja i stosowanie się do zasad diety wegańskiej w przypadku kobiet w ciąży gwarantuje bezpieczeństwo i dobre samopoczucie.

zasady weganizmu w ciąży

Dieta wegańska kobiet w ciąży – zasady

Będąc w ciąży i dodatkowo na diecie wegańskiej, warto zadbać o odpowiednią ilość białka. Badania wykazały, że białko roślinne spożywane w odpowiedniej ilości równoważy się z ilością białka zwierzęcego. Trzeba mieć na uwadze, że w okresie ciąży zapotrzebowanie na białko znacznie wzrasta. Dokładnie o 25 g na dobę. Chcąc dostarczyć do organizmu białko, należy sięgać po takie produkty jak: suche nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa czy orzechy. Zbyt mała ilość białka dostarczana do organizmu może skutkować małą masą urodzeniową dziecka. Ponadto dieta wegańska musi być bogata w wapń. Dostarczą go takie produkty jak: jarmuż, sałata rzymska, brokuł, fasola, soja, kapusta pekińska. W diecie kobiety w ciąży powinny znaleźć się również kwasy DHA i EPA. Cel można uzyskać spożywają olej lniany, nasiona chia, siemię lniane, czy algi morskie.

Kolejną bardzo ważną zasadą diety wegańskiej stosowanej przez kobiety w ciąży jest regularność zjadania posiłków. Posiłki należy spożywać o stałych porach i w równych odstępach czasu, bo tak jest najzdrowiej. Dotyczy to zarówno diety wegańskiej, jak i każdej innej. Ponadto dania muszą być pełnowartościowe i sycące, czyli odpowiednio kaloryczne. Przed przystąpieniem do stosowania diety, należy ustalić kaloryczność, która dla każdej kobiety może być zupełnie inna. Kobieta w ciąży nie może być głodna, ale też nie powinna się przejadać.

Kobiety, które są na diecie wegańskiej i w dodatku spodziewają się dziecka, powinny być pod stałą kontrolą specjalisty. Chodzi o to, aby lekarz monitorował nie tylko stan dziecka, ale również ewentualne niedobory witamin i cennych minerałów. Dzięki temu będzie można odpowiednio wcześnie interweniować i uzupełniać braki, chociażby poprzez metamorfozę jadłospisu, czy odpowiednią suplementację.

weganizm a ciąża

Podsumowując, nie ma nic złego w stosowaniu diety wegańskiej przez kobiety w ciąży. Niejednokrotnie udowodniono, że ten sposób żywienia, o ile kobieta stosuje się do zasad, jest w pełni bezpieczny. Ważna jest zatem regularność spożywania posiłków i ich prawidłowe zbilansowanie. Dania muszą być odpowiednio kaloryczne, a także przygotowane na bazie naturalnych, zdrowych produktów. Znaczenie ma także różnorodność. Jeżeli kobieta stosuje tę dietę od lat, zapewne doskonale wie, jak komponować posiłki. W przypadku kobiet z mniejszym doświadczeniem poleca się catering wegański. Dieta pudełkowa to gotowe jedzenie zamknięte w pudełkach, przygotowane na cały dzień. Posiłki są różnorodne i w ciągu miesiąca dostarczają organizmowi wszystko, czego potrzebuje dla prawidłowego funkcjonowania, dobrego samopoczucia i właściwego rozwoju dziecka. Taki catering to też ogromna wygoda i oszczędność pieniędzy. Zarówno oszczędność pieniędzy jak i czasu w przypadku kobiet spodziewających się dziecka, jest bardzo ważna. Warto zatem rozważyć tę opcję.

Źródło: https://www.fitapetit.com.pl/blog/dietetyk-radzi/dieta-weganska-dla-kobiet-w-ciazy

Dodaj komentarz