Dla kogo dieta na przytycie i co trzeba na niej jeść?

W Polsce spotkać możemy nie tylko osoby z otyłością, ale też ze zbyt szczupłą sylwetką i niedowagą. Dla nich polecana jest dieta na przytycie. Jakie są jej główne założenia? Co trzeba jeść, by przybrać na wadze? W poniższym artykule znajdziesz kilka praktycznych wskazówek. Zapoznaj się z nimi!

dieta na przytycie

Dla kogo dieta na przytycie?

Ten rodzaj diety dedykowany jest dla osób, które mają problem z przytyciem. Jest to szczególnie popularne u ektomorfików, czyli osób o szczupłej budowie ciała i małym obwodzie kości. Ektomorficy mają szybką przemianę materii, co jest pożądaną cechą dla tych, którzy chcą schudnąć. Z kolei tutaj problem może być na tyle poważny, że może skutkować niedowagą. Wiąże się to ze słabą kondycją fizyczną, przewlekłym zmęczeniem i szybkim męczeniem się. W dodatku osobom z niedowagą ciągle towarzyszy uczucie zimna. Występuje zanik tkanki tłuszczowej i mięśniowej. Spada odporność i pojawiają się zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Zdarzają się oczywiście przypadki, gdy niedowaga jest wynikiem chorób. Dlatego, zanim zaczniemy szukać sposobów na to, jak przytyć w nogach lub na twarzy, to powinniśmy zgłosić się do lekarza rodzinnego. Jeśli niedowaga jest wynikiem zaburzeń łaknienia, to wskazana jest wizyta u psychodietetyka lub psychiatry. 

dieta na przytycie

Jakie są zasady diety na przytycie?

Jeśli znajdziemy odpowiedź na pytanie, dlaczego nie mogę przytyć, to pierwszy krok będzie już za nami. Później pozostaje nam dobrać dietę do prowadzonego trybu życia i aktywności. Ważne jest też to, co i jak spożywamy. Skuteczna dieta na przytycie zakłada częstsze jedzenie posiłków, ale w mniejszych porcjach. Najlepiej postawić na 5-6 dań dziennie, które będziemy jeść co dwie lub trzy godziny. Ważne, by robić to o stałych porach, ponieważ w ten sposób ustabilizujemy tempo metabolizmu. W dodatku wyrobimy u siebie dobre nawyki. Na posiłki musimy przeznaczyć odpowiednią ilość czasu. Warto jeść wolno i dokładnie. Szukając odpowiedzi na pytanie, co jeść aby przytyć, powinniśmy dopilnować, by na pierwsze i drugie śniadanie wybierać produkty, które dostarczą energii. Z kolei podwieczorek i kolacja powinny być mniej kaloryczne, lekkie. Wskazane jest jedzenie produktów gęstych pod względem odżywczym. Dzięki temu dostarczymy organizmowi optymalnej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Takie posiłki zagwarantują też większą ilość energii, więc będziemy mieli siły, by stawić czoła codziennym wyzwaniom.  Poza tym zdrowa dieta na przytycie zachęca do tego, by po każdym posiłki i aktywności fizycznej zafundować organizmowi nieco odpoczynku. 

Jeśli wprowadzenie powyższych zasad nie zadziała i przybranie na wadze nadal będzie niemożliwe, to warto pomyśleć o konsultacji z dietetykiem. Pomocna może okazać się nawet dieta pudełkowa. Za jej powstaniem stoją doświadczeni eksperci od żywienia. Inspirują się nie tylko aktualnymi trendami żywieniowymi, ale też zasadami zdrowego odżywiania. Dzięki temu catering dietetyczny jest zdrowy, pełnowartościowy i pozwala osiągnąć wyznaczone cele. Nie trzeba też się zastanawiać, jak jeść aby przytyć. Codzienne menu zostanie dostosowane do naszych indywidualnych potrzeb i preferencji żywieniowych. 

co jeść aby przytyć

Co jeść aby przytyć?

Dieta na przytycie wiąże się ze spożywaniem posiłków z pełnowartościowym białkiem. Zatem co jeść żeby przytyć? Wskazane jest jedzenie głównie białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego dobrym wyborem będzie chude mięso, szczególnie kurczak, indyk, chuda wołowina i wieprzowina. Po ryby, jaja, mleko i produkty mleczne też warto sięgać (np. chudy i półtłusty ser twarogowy, maślanka, kefir). Jeśli weganie i wegetarianie mają podobny problem i zastanawiają się, co jeść żeby nie przytyć, to powinny skupić się na gotowanych nasionach roślin strączkowych, kaszach, tofu i orzechach. Możliwe jest szybkie przybieranie na wadze dzięki wysokokalorycznym artykułom spożywczym. W codziennej diecie powinny znajdować się świeże owoce, zwłaszcza mango, banany i winogrona. Wskazane jest jedzenie nawet suszonych owoców, orzechów, awokado, masła orzechowego i olejów roślinnych.

Dodaj komentarz