Czy smalec jest zdrowym dodatkiem do diety pudełkowej?

Smalec od wieków gości w polskiej kuchni, ale jego wykorzystanie w codziennej diecie od dawna budzi wątpliwości pod kątem zdrowotnym, zwłaszcza w diety pudełkowej. Czy słusznie? Czy smalec jest zdrowy i jego obecność w diecie pudełkowej zapewnia korzyści dla naszego organizmu?

co to jest smalec

Co to jest smalec?

Smalec to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, głównie powstaje z mięsa wieprzowego, ale na popularności zyskuje też smalec z dzika o cenniejszych właściwościach leczniczych. Do jego produkcji wykorzystuje się różne części świni z wysoką zawartości tkanki tłuszczowej. W zależności od miejsca pochodzenia tłuszczu smalec może mieć zupełnie inną jakość. Najlepszy jest produkt pozyskiwany z tłuszczu trzewnego, który ma też neutralny smak i idealnie sprawdza się w piekarnictwie, czy cukiernictwie. Szczególną uwagę musimy zwrócić na smalec ze sklepowych półek, bo często w jego składzie są  emulgatory, przeciwutleniacze i substancje wybielające. W cateringu dietetycznym smalec pochodzi tylko od najlepszych dostawców lub jest przygotowywany samodzielnie przez doświadczonych kucharzy. Dzięki temu jest świetnym dodatkiem do kanapek z ogórkiem kiszonym, pieczeni i pasztetów.

wartości odżywcze smalcu w diecie pudełkowej

Jakie smalec ma wartości odżywcze w diecie pudełkowej?

W składzie smalcu znajdują się jednonienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe, więc to dobre źródło energii dla naszego organizmu. Łyżka smalcu o wadze około 12 g odpowiada 24% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. W smalcu nie ma węglowodanów, białka i błonnika, ale za to znajdziemy kwas stearynowy, kwas linolowy i kwas palmitynowy, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co więcej, dieta pudełkowa uwzględniająca smalec jest źródłem wielu witamin, w tym:

  • witaminy A – wpływa korzystnie na wzrok i skórę
  • witaminy D – korzystnie wpływa na stan zębów i kości,
  • witaminy E – działa na układ odpornościowy i procesy metaboliczne,
  • witaminy K – zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi i zwiększa mineralizację kości,
  • witamin z grupy B – wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i wytwarzanie czerwonych krwinek.

W 100 g smalcu wartości odżywcze są następujące:

  • 0 g białka,
  • 100 g tłuszczu,
  • 0 g węglowodanów,
  • 95 mg cholesterolu,
  • 2,5 µg witaminy D.

dieta pudełkowa ze smalcem

Czy dieta pudełkowa ze smalcem jest zdrowa?

Smalec ma wiele korzyści zdrowotnych, więc jest dobrym dodatkiem do diety pudełkowej, ale pod warunkiem, że jest spożywany w rozsądnych ilościach, bo jest to produkt wysokokaloryczny. Jego umiarkowane spożycie może poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego i krążenia, a także ograniczyć ryzyko występowania poważnych schorzeń serca i sprawić, że łatwiej będziemy radzić sobie z infekcjami. Dodatkowe korzyści z jedzenia smalcu na diecie pudełkowej to lepszy stan skóry, poprawa funkcjonowania układu nerwowego i większa energia. Należy przy tym pamiętać, że samo spożywanie smalcu nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. W cateringu dietetycznym eksperci dbają o to, by jadłospis był pełnowartościowy, smaczny i zdrowy, a przy tym zgodny z indywidualnymi potrzebami naszego organizmu.