Ogórki kiszone w diecie pudełkowej – kalorie i wartości odżywcze

Dawniej kiszenie warzyw było popularnym sposobem na przedłużenie ich trwałości i zapewnienie sobie łatwego dostępu do produktów w okresie jesienno-zimowym. Z biegiem czasu zauważono jednak, że kiszonki nie tylko są smacznym dodatkiem do kanapek, sałatek i różnego typu dań mięsnych, ale też dobrym źródłem witamin i minerałów. Dlatego dziś ogórki kiszone spotykamy w wielu dietach, w tym w programach żywieniowych film cateringowych. Ile mają kalorii? Jakie ogórek kiszony wartości odżywcze ma i czy istnieją jakieś przeciwwskazania do jego jedzenia na diecie pudełkowej? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te pytania, więc zachęcamy do krótkiej lektury!

jakie wartości ma ogórek kiszony w diecie pudełkowej

Ile kalorii ma ogórek kiszony w cateringu dietetycznym?

Ogórki kiszone są niskokaloryczne, więc stanowią świetny dodatek do diet pudełkowych, w tym nawet do diety odchudzającej. 100 g ogórek kiszony kalorii ma zaledwie 11. Przeciętny ogórek kiszony waży miej więcej 20 g, co przekłada się na około 2 kcal na sztukę. Taka ilość jest znikoma w dziennym bilansie energetycznym, więc osoby kontrolujące ściśle swoją wagę mogą bez obaw stosować nasze programy żywieniowe. Co więcej, nawet zjedzenie ogórków kiszonych w większej ilości nie zagrozi sylwetce, a wręcz przeciwnie, wpłynie na nią korzystnie za sprawą dużej zawartości wody, która pomaga utrzymać uczucie sytości i zminimalizować podjadanie.

Warto jednak wspomnieć, że kaloryczność ogórka kiszonego w połączeniu z innymi produktami może wzrosnąć, zwłaszcza jeśli dodajemy do potraw majonez, tłuste sosy lub chcemy go zjeść z tłustym mięsem. W cateringu dietetycznym eksperci czuwają nad tym aspektem, dbając nie tylko o kaloryczność dań, ale też o to, by były zbilansowane i pozbawione produktów mających negatywny wpływ na zdrowie, w tym właśnie tłustych mięs, majonezu ze sklepowych półek, czy tłustej śmietany.

Jakie wartości odżywcze ma ogórek kiszony w diecie pudełkowej?

To przede wszystkim dobre źródło błonnika, który wspiera pracę jelit, ułatwia usuwanie toksyn i wspomaga regulację poziomu cholesterolu. Ogórek kiszony węglowodany również zawiera i niewielkie ilości białka, ale w połączeniu z innymi produktami z diety pudełkowej może przyczynić się do lepszego bilansu makroskładników. Tłuszcz praktycznie nie występuje w tym produkcie, więc obecność kiszonych ogórków w cateringu nie zaszkodzi nawet osobom ograniczającym jego spożycie.

Fermentacja jest procesem, który przekłada się na dodatkowe korzyści z jedzenia ogórków w diecie pudełkowej. To dobre źródło witaminy C, która poprawia odporność, czy witamin z grupy B, które wspierają procesy metaboliczne i funkcjonowanie układu nerwowego. Ogórki kiszone wartości odżywcze mają dobre za sprawą takich minerałów jak magnez (wpływa na pracę mięśni), cynk (ma działanie antyoksydacyjne), potas (reguluje ciśnienie krwi), czy fosfor (reguluje pracę nerek i serca). Kwas mlekowy, powstający w czasie fermentacji, wyostrza smak warzywa i wpływa dobroczynnie na mikroflorę jelitową.

100 g ogórek kiszony wartości odżywcze ma następujące:

  • 0,5 g białka,
  • 0,1 g tłuszczu,
  • 1,7 g węglowodanów,
  • 1,2 g błonnika.

korzyści zdrowotne z jedzenia ogórków

Korzyści zdrowotne z jedzenia ogórków kiszonych – co mówi medycyna?

Do jedzenia kiszonek zachęcają nie tylko eksperci z cateringu dietetycznego, ale również lekarze i naukowcy. W „Journal of Food and Fermentation” (2022) jasno podano, że fermentowane warzywa mogą skutecznie stabilizować mikroflorę jelitową, ograniczać wzdęcia i wspierać pracę układu trawiennego. Kiszone ogórki poprawiają też odporności i samopoczucie, zwłaszcza że wykazują działanie moczopędne, przez co pomagają organizmowi pozbyć się nadmiaru toksyn i wody.

A czy ogorki kiszone pomagaja w odchudzaniu? Duża zawartość błonnika i wody sprzyja uczuciu sytości i mniejszej chęci na podjadanie między posiłkami. Dodatkowo ogórki kiszone usuwają toksyny i wspomagają proces trawienia. Jednak nie jest to cudowny produkt na odchudzanie i samo jedzenie ogórków kiszonych nie sprawi, że szybko zgubimy zbędne kilogramy. Musimy postawić na więcej ruchu i zdrową dietę redukcyjną z indywidualnie dobranym deficytem kalorycznym. Oczywiście warto włączyć je do diety, ponieważ widać ich dobroczynny wpływ na organizm.